Saturday, June 27, 2009

BUAT ABANG LONG..

Abang long.

Abang Long adalah anak pertama dalam keluarga..Bila sebut anak pertama dan tentu anak yg paling manja dgn mak abah..Tp itu sblm ada adik2 la.. Yelah, benda yg pertama dpt, pengalaman baru, tentu disayangi..Tu yg mainan utk anak yg sulong biasanya penuh satu almari, bl ada adik2, adik2 waris mainan abg long yg dah pecah2 n rosak..Itulah kelebihan menjadi Abg Long.


-SAAT MULA MELIHAT DUNIA-


-DETIK CERIA


-HARAPAN MOGA JD LEBIH HEBAT DR BABA-

Abg Long.

W/pun abg Long sgt disayangi oleh mak n abah, tp x bermakna abg long tidak akan dihukum jika melakukan kesalahan…Hukuman ttp ada. Lebih2 lg bila dpt adik, perangai abg long pon mula nakal …ngacau adik…


-ADIK YANG MEMBUAT ABANG MENJADI CEMBURU-


-Abg Long.

Abg Long perlu belajar n mengaji dengan tekun spy adik2 di bawah nnt boleh belajar n mencontohi abng long…Ilmu yg abg long pelajari juga adalah untuk diamalkan dlm hidup seharian abg long agar abg long menjadi budak baik n membesar dlm iman, seterusnya memberi manfaat kepada orang lain.


-ABANG LONG TURUT SAMA BERKONGSI KEJAYAAN BABA N MAMA-


-MERASAI MASAM MANIS, SEJUK PANAS HIDUP DI RANTAUAN-


-DETIK PERTAMA KALI PULANG KE TANAH AIR-


-ABANG ABBUDEY DALAM PELBAGAI RUPA DAN GAYA-Abg.Long

Abg Long juga perlu memperbaiki diri, mencantikkan peribadi agar dpt menegur adik2 bl mereka melakukan kesalhn.. Adik2 tentu akan mnjadikan abg long hujjah jika abg long berkelakuan sebaiknya. Apa sj keslhn yg mereka lakukan, tentu mereka akan kata: “abg buat xpe pon.” . Sbb itulah abg long perlu menjadi qudwah kpd adik2… Satu sbb lg, spy bl besar nnt adik2 mendengar teguran abg long n hormat kpd abg long dan abg long juga tidak segan untuk menegur adik2.


Abg Long

Abg long perlu kasih kpd adik2.. Dr kasih itulah lahirnya rs hormat n salute adik2 kpd abg long. Biar adik2 jadikan abg long sebagai idola n mereka bangga krn ada abg seperti abg long n mereka tanam dlm hati ingin menjadi sepeerti abg long.


-DETIK PERTAMA BERAYA DI MSIA BERSAMA ADIK BERADIK-


-WAJAH SINIS BABA MERANCANG SESUATU PLAN-


-PEMBACA DINASIHAT JGN MENIRU AKSI INI!-


Jd, mulai saat ini, bentuklah diri abg long dgn iman n taqwa, tambahkan ilmu sebyk mungkin. Nikmat di dunia ini lebih hina di sisi Allah berbanding sebelah sayap nyamuk… Ambillah sedikit bahagian dr dunia n jgn lupa sediakan bekalan penting untuk ke akhirat.. Kerana manusia ysng mengejar dunia tidak akan puas. Walau dia mempunyai sebuah gunung emas, dia akan idam yang kedua. Kalau dia memiliki dua gunung emas, dia masih inginkan yg ketiga, sedangkan dia akan ke dalam tanah juga akhirnya..Itulah pesan Kekasih kita, Muhammad SAW.


-WAJAH2 ABG LONG--SIAPA SANGKA ABANG ABBUDEY YG RAJIN RALIT (sgt suka ghalit) NI BOLEH NGAPAI QURAN SMPAI SURAH AL-BAYYINAH (takat lani), ALLAHU YUBARIK FIK, TERUSKAN USAHA-

2 comments:

  1. ana doakan nanti bila abdul rahman besar,dia dapat ganti tempat mlm amri sebagai ustaz yang hebat.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...