Friday, May 21, 2010

KANAK2 N FLASH CARD


Flash card mmg sgt mmbntu nak kaedah pembelajaran kanak2… terdpt byk cr utk m'gunakan flash card selain cara biasa dgn menunjuk dan meperkenalkan isi kandungan flash card tersebut kepada kanak2.
Antara cara lain menggunakan flash card:

KENAL @ TIDAK?
Letakkan beberapa keping flash card di hdpn kanak2 n mnta drpdna utk mengangkat flash card yg anda minta.

Mana satu لَ لِ لُ?

ini!


-MENGUJI INGATAN
Letakkan beberapa keping flash card di hadapan kanak2..MInta dia lihat dan baca seketika. Kemudian minta drpdnya supaya pejamkan mata. Ambil sekeping flash card tersebut dan sorokkan. Minta dia buka mata dan sebut flash card apa yg hilang.
4 keping kad diletakkan n sekeping akan disorokkan

minta si kecil sebut kad apa yg xde
MENGUJI PERBENDAHARAAN KATA.
Pisahkan perkataan dr gmbr flash card dan susun beberapa keping gmbr di bwh satu patah perkataan dan minta daripada untuk menunjukkan apakah maksud perkataan tersebut.
si kecil diminta memilih gambar untuk perkataan 'baqarah'
baqarah= lembu
Boleh juga diterbalikkan, letakkan sekeping gambar dan beberapa patah perkataan dan minta si kecil pilih perkataan yg betul bg gambar tersebut
apakah perkataan lobak dlm bhs aras( si kecil akan membaca semua kad n mengambil kad yg betul)
lobak = jazar

boleh juga dilakukan dengan bilangan yg byk...minta si kecil menyusun gambar dengan perkataan yg betul.
menyusun gambar bg perkataan 'tobakha' - akala- jamal
akala=makan
jamal=unta
tabakha=masak

-MENGUJI KEPANTASAN DAN VOCAB
Aktiviti ini memerlukan kerja berkumpulan. Letakkan beberapa keping gmbr flash card, dan sebutkan perkataannya. Siapa cepat dia yg dpt ambil gmbr tersebut @ blh jga gunakan perkataan @ ABC @ 123 @ apa saja
flash card ABC diletak berterabur

"huruf B!" siapa cepat, dia dapat.. ulang sehingga habis kad, n siapa yg dpt kad terbyk, dia yg menang

boleh juga dilakukan dgn gambar, sebut dlm bahasa arab n siapa yg dpt gmbr yg terpantas n terbyk dia yg menang
Perhatian: Ingatkan si kecil spy yg terlalu agresif agar flash card tidak koyak dan rosak.

MENGENAL OBJEK:
Letakkan sekeping flash card dan minta si kecil mencari objek tersebut di dalam rumah
si kecil diminta mencari objek waraqah, baqarah n qalam yg terdapat di dalam rumah

waraqah= kertas, baqarah=lembu , qalam=pen
MENYUSUN FLASH CARD
Minta dr si kecil utk mengatur flash card ABC @ 123 @ huruf hijaiyah mengikut urutan

18 comments:

  1. a'kum,
    Seronoknya tgk akt hs ni.Boleh saya tahu kat mana awak dptkan flash card huruf hijaiyah dgn baris fathah dan flashcard nombor arab tu?

    ReplyDelete
  2. Waalaikumussalam

    Sebenarnya flash card tu sy reka dgn m/publisher n print atas kertas warna, sbbnya:

    1-Susah nak cr flash card perkataan bhs arab n sy cba buat perkataan yg ada baris fathah shj (n baris dua hdpn krn terpaksa) krn anak dah masuk iqra' 2.

    2- flash card yg dibeli x berapa memuaskaan hati krn kdg2 gmbrnya lbih besar dr huruf. jd bila print sendiri, senang, reka ikut citarasa.

    **sy ada cuba upload gn scribd.com, tp x berjaya, InsyaAllah akan diusahakan lg...

    ReplyDelete
  3. Jika puan @ sesiapa yg inginkan program utk flash card number, huruf hijaiyyah n bahasa arab, sila berikan e-mel n sy akan send kpd puan, krn file m/publisher x dpt di upload...harap maaf

    ReplyDelete
  4. asalamualaikum,saya Azizah. saya sangat berminat dan tertarik dengan flashcard yang dikatakan. Saya harap puan sudi untuk menghantarkanny ke email address saya ezah_jauhari@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. blh jg di dapati di:

    http://cinta-rasul.blogspot.com/2010/06/mari-mengajar-bahasa-arab.html

    http://cinta-rasul.blogspot.com/2010/06/lagi-bahan-bahasa-arab.html

    ReplyDelete
  6. boleh hantar pd saya? nurfadzliana@gmail.com

    terima kasih

    ReplyDelete
  7. boleh tlg emailkan ke saya jugak tak? nurulshahfiza@gmail.com

    terima kasih

    ReplyDelete
  8. boleh email kpd saya juga? farishahmj@gmail.com

    ReplyDelete
  9. sy dah lama cari flashcard,,harap boleh email kepada habib171213@gmail.com,,terima kasih

    ReplyDelete
  10. salam boleh email pd sy juga? terima kasih syafinimarzuki@gmail.com

    ReplyDelete
  11. ok. sudah send kepada semua emel di atas . Alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh emailkan kpd sy juga?

      yg_terpelihara22@yahoo.con

      Delete
    2. Assalam.boleh pn email pada sy juga?
      shamn_86@yahoo.com

      Delete
    3. Salam.minta jasa baik pn tolong email pd sy jg.sitirohayamusa@gmail.com

      Delete
  12. Salam puan...boleh pn emel kpd sy juga...
    Sakinahsahludin@gmail.com

    ReplyDelete
  13. Assalamulaikum puan,boleh email pada Saya ainulshahidah@gmail.com.tqvm

    ReplyDelete
  14. Assalamulaikum puan,boleh email pada Saya ainulshahidah@gmail.com.tqvm

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...