Tuesday, May 4, 2010

TERSEPIT ANTARA KEPENTINGAN PERIBADI DAN TARBIYAH ANAK


Alhamdulillah, setelah lama tidak ada entry yg baru utk blog ini krn pelbagai alasan, kini sy ingin kongsikan sesuatu utk manfaat bersama.

Ilmu itu terdpt di mn2..kdg2 dgn scr tidak sengaja pon kita akan memperolehi ilmu.

Smlm, sewaktu menziarahi blog sahabat baru yg dipertemukan dalam Kuliah Sarjana Usuludin di KUIN, sy dpt byk faedah dan fikrah yg baru. Jazakumullahu khairan kathira kepada SAHABAT TERSEBUT.

Perkenal dgn sahabat tersebut menyedarkan sy bahawa sy perlu usaha lebih dlm mentarbiyah anak2... Mmg tidak dinafikan semua kita punya tugas yg terlalu byk...alasan SIBUK sentiasa bermain di mulut, tp nak tak nak siapa lg yg akan mentarbiyah anak2 jika bukan kita.


Sy mula berkenalan dgn blog n website yg boleh dijadikan panduan utk mendidik anak2...
http://otakhijauhomeschool.blogspot.com/
http://darwishndarwisya.blogspot.com/
http://anakkusoleh.com/
http://anakkusayang.com/blog/
http://www.makinglearningfun.com/index.html

Apa2pun dlm kita mgambil panduan dr internet dlm mendidik anak2, pandai2 menapis yg mana perlu n tidak, yg mn penting n tidak...Jika sblm ini sy agak krg bercerita ttg cara sy mentarbiyah anak, InsyaAllah dlm hari mendtg, blh kita berkongsi bersama...

SAtu lg perhatian sy bl sy melihat mereka ini begitu berusaha dlm mendidik anak, hati sy terdetik "KENAPA BUKAN KITA (ORG2 YG MENDALAMI ILMU AGAMA INI YG LAKUKAN DEMIKIAN, LUANGKAN LEBIH BYK MASA DLM MENDIDIK ANAK2)?"


Kerja peribadi mmg tidak kesudahan..SI bapa sibuk tugasan kuliah, kuliah di masjid, sekolah. SI ibu pula dgn kerja2 rumah yg x henti, tp apa2 pun disiplin diri anda utk istiqamah dlm mendidik anak2.

Luangkan sedikit masa utk duduk sama2 anak dan mendidik mereka bukan dgn MEMBACA BUKU SHJ, tapi byk aktiviti lain yg boleh dilakukan...

jgn satu hari nnt kita menyesal kerana anak org kita jg n didik, tp anak sendiri terabai tanpa perhatian n didikan....Ibu dan AYah adalah pendidik yg plg berkesan krn kita sendiri tahu apa yg kita ingin corakkan anak2 kita

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...