Tuesday, January 28, 2014

Masak-Masak: Membuat Carrot Chips / Kerepek Lobak Merah

بسم الله الرحمن الرحيم

Pada bulan lepas, saya terlihat resepi menarik ini di FB:

sumber:

DI SINI

Rasa takjub juga sebab tak pernah rasa carrot chips seperti ini.
Nampak macam sedap dan mudah je untuk buat...
Jadi, bila ada saja stok carrot di rumah, terus kami plan buat carrot chips ini... tapi resepinya diubah mengikut citarasa dan bahan2 yang sedia ada di rumah

1- potong halus2 guna peeler

2- tuangkan minyak zaitun

3- letak garam dan gaul rata.

4- Letak serbuk nasi goreng untuk perasa dia

5- Letakkan tepung gamdum sedikit dan masuk ke dalam oven. Bakar sehingga masak garing

6- Yang dah siap dibakar....Tinggal sikit ni baru teringat nak tangkap gambar

7- Budak2 memang suka makan kerepek2, dan keropok2

Rasa carrot chips ini rangup dan agak liat2 sedikit

NOTA:
Tapi resepi begini mengakibatkan carrot chipsitu agak berminyak, jadi untuk kali ke-2, kami ubah lagi resepinya untuk mengurangkan minyak.


Rekaan resepi ke-2:
1- Kami campur carrot + garam + perencah nasi goreng + tepung gandum. Gaul dalam tapis.
2- Letak sedikit minyak zaitun dalam loyang (supaya carrot tak melekat apabila sudah masak)
3- Susun carrot dalam loyang dan bakar sehingga masak ranggup

Menggunakan resepi kedua ini, carrot chipsnya lebih rangup
dan yang ini pula adalah cubaan menambah serbuk roti dalam resepi di atas.
caranya:
Buat step 1 dan 2, kemudian salutkan carrot dengan serbuk roti dan susun dalam loyang.
Bakar sehingga masak rangup.

Rasanya sangat rangup


Alhamdulillah.... kerepek yang berkhasiat dan kurang berminyak. Sangat menarik perhatian kanak-kanak untuk makan sayur-sayuran.

ALhamdulillah...ALLAH jadikan ia sebagai penguat tubuh badan untuk lebih rajin beribadat kepadaNya dan memberikan manfaat kepada masyarakat....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...