Saturday, June 3, 2017

Peluang bersama tokoh ulamak dan orang soleh.

بسم الله الرحمن الرحيم

- 21/3/2017

Alhamdulillah.

Cuti sekolah yang ada diisi dengan aktiviti yang berfaedah. Sentiasa berdoa agar Allah jadikan masa kita sentiasa bermanfaat untuk dunia dan akhirat.

Alhamdulillah pada cuti sekolah bulan 3 yang lalu, Allah beri peluang masa, rezeki, kesihatan dan kelapangan untuk menziarahi Pondok An Nour, Sheikh Nuruddin Marbu Al Banjari, di Janda Baik, Pahang.

Sebenarnya memang sudah lama kami teringin sangat untuk menziarahi pondok tersebut apabila melihat keindahan pondok tersebut yang tular di laman sosial.Di rumah sheikh

Sheikh meneliti Buku Anakku Super Al-Quran.
Info di sini:
http://cinta-rasul.blogspot.my/2015/12/alhamdulillah-aku-mahu-anakku-super-al.html

Abdullah tersenyum malu-malu apabila sheikh bergurau dan bertanya:
"Gambar siapa ini?"  di kulit Buku Anakku Super Al-Quran

Alhamdulillah, akhirnya dapat juga peluang untuk ke sana.

Kami pernah menziarahi Pondok Sheikh Nuruddin ketika di Bogor, Indonesia 3 tahun yang lalu, namun ketika itu Sheikh tiada di sana, namun sempat berjumpa dengan zaujah sheikh. Boleh baca di sini:
Alhamdulillah bonus Allah berikan pada ziarah kali ini, sheikh berada di pondok sebelah pagi sebelum berangkat pulang ke Indonesia pada jam 10 pagi.

Kami berada di sana dari petang hari sebelumnya dan bermalam di sana.


Sheikh Nuruddin menjemput Baba dan kawan baba memberi tazkirah (selepas Subuh)
 dan bercerita tentang
pengalaman mereka bersama Sheikh Nuruddin sejak tahun 90an
di Derang, Kedah
Alhamdulillah anak-anak mendapat pengalaman baru, menambah ilmu, mengasah adab sopan di hadapan sheikh dan orang soleh.
Berjalan di kawasan pondok


Kawasan luar chalet yang bersih dan indah


Suasana pelajar (ketika kami berada di sana) di dalam pondok adalah banyak masa mereka diisi dengan majlis zikir yang panjang di surau.

MasyaAllah.

 Sungguh memberi keinsafan. Moga kita juga tergolong di kalangan orang yang SENTIASA BERZIKIR DAN MENGINGATI ALLAH.


Di situlah chalet tempat kami menginap
Speaker di sekitar pondok sentiasa dipasang jelas.

Walaupun bersama Ahmad Zaid di dalam bilik penginapan, namun majlis zikir, pengajian, solat, Qiamullail yang berlangsung di dalam surau boleh didengari dengan jelas dari speaker yang dipasang di sekitar pondok.


Di Chalet penginapan kami di dalam kawasan Maahad,

Alhamdulillah chalet yang selesa.

Dari sebelum subuh lagi, mereka qiamullail, zikir, solat subuh, zikir, tazkirah, solat dhuha dan zikir.

MasyaAllah memang panjang zikir-zikir mereka. Malahan dari selepas Maghrib hingga selepas Isyak juga mereka berterusan berzikir.

Alhamdulillah, Abdul Rahman dan Abdullah turut sama berkesempatan duduk sama dalam majlis tersebut dari Solat Subuh hingga selepas Solat Dhuha.

Pada malam sebelumnya Abdullah dan Abdullah turut mengikut baba menziarahi sheikh di rumah (dalam kawasan pondok) dan berbincang tentang pelbagai topik, meminta pandangan dan perkongsian ilmu.


Alhamdulillah juga berkesempatan bersama mendengar perbincangan di rumah sheikh
Walaupun mereka hanya mendengar dan melihat sahaja perbualan, namun insyaAllah dalam diam, mereka belajar akhlak, adab sopan dan perbincangan itu membuka minda mereka.

"Mama, adik tak tidur pun, adik tak mengantuk pun. Sheikh kata (secara umum kepada semua orang pada waktu subuh): jangan mengantuk ketika zikir, mesti zikir dengan semangat."

"Sheikh suruh (secara umum) duduk macam ni (duduk antara dua sujud) ketika zikir, kalau lenguh angkat badan, jangan tukar duduk." Cerita Abdul Rahman pula.

Alhamdulillah, sesungguhnya saya amat mengharapkan anak-anak mendapat ilmu,manfaat dan keberkatan dalam majlis bersama para ulamak dan orang soleh.

Mengucapkan selamat jalan kepada Sheikh yang akan ke Indonesia
MasyaAllah, antara butir mutiara kuliah yang dapat saya ambil dari tazkirah sheikh selepas subuh (yang didengari dari speaker dari luar bilik) ialah:

1. Pentingnya zikir dalam hidup manusia.


habis seronoklah tu
2. Peluang dapat berzikir adalah rezeki anugerah Allah yang patut disyukuri, betapa ramai orang yang lalai dari berzikir mengingati Allah.

3. Pujilah Allah, ucaplah Alhamdulillah bila Allah beri peluang kepada kita untuk melakukan amal soleh, qiamullail dan berzikir.

Alhamdulillah. Allah jadikanlah kita hamba-hambaNya yang bertaqwa dan ikutan bagi orang yang bertaqwa. AMIN.Kenangan Sheikh Nuruddin Marbu Al-Banjari tahnik Ahmad Zaid.
Pernah ditulis dalam entri di sini:
http://cinta-rasul.blogspot.my/2016/01/abd-rahman-abdullah-dan-ahmad-zaid.html

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...