Wednesday, October 29, 2025

Hidangan lazat di Solo. Musafir ke Karanganyar, Solo. Siri 5

 


بسم الله الرحمن الرحيم


Entri ini ditulis pada 28/2/23


Pada awal kami sampai di lapangan terbang Surabaya, Sheikh Mahir dan pelajarnya mengambil kami di sana. Perjalanan dari lapangan terbang Surabaya ke universiti Sheikh Mahir di Karanganyar, Solo memakan masa 3 jam. Kami sampai di Surabaya jam 12.30 dan sampai ke universiti hampir jam 5 petang kerana berhenti di jalanan.


Ketika baru mendarat di Surabaya. Selesai Solat jamak Zohor dan Asar. Cuma surau di sana campur kawasan lelaki dan perempuan.


Burger yang sedap. Banyak sayur, roti dan dagingnya rasa padat.


Makan burger sepanjang perjalanan lebih 3 jam dari Surabaya ke Solo


Singgah sebentar membeli di RNR 


Paddle Pop Upin Ipin 


Antara kopi yang sedap




Ketika dalam perjalanan Sheikh menyediakan makanan. Burger. Alhamdulillah sedap.


Sebelum sampai di Karanganyar, Sheikh singgah di Restoran Rocket Chicken untuk belikan kami nasi putih dan ayam goreng.


Dalam bungkusan itu bukan burger, tapi nasi putih.



Makan dalam bilik 

Ahmad cukup suka manggis di Karanganyar. Lebih besar dan lebih manis.

Di sana sudah musim durian, manggis dan rambutan.

Tepi jalan banyak jual durian. Tapi oleh kerana kami sudah tak berapa suka durian, jadi kami tak beli pun 
Sudah musim mangh


Hari pertama di universiti Maulana Maghribi, kami dihidangkan juadah makanan Arab ketika sarapan dan makan malam. Begitulah mereka memuliakan tetamu.


Kami dihidangkan roti, kentang, tomato, telur rebus, minyak zaitun dan zaa'tar untuk sarapan pagi.

 

Hari kedua, Shiekh Mahir memberi peluang untuk kami keluar mencari makanan tempatan di Solo.



Juadah kuih turut disediakan. Kuih yang hampir sama dengan kuih di Malaysia seperti Kuih Serabai, Buah Melaka, Kuih Ketayap. Yang berbeza seperti kuih ketayap berwarna koko dan isinya ada pisang.



Kuih serabai dengan sapuan sedikit coklat di tengah 

Seperti buah Melaka. Rasa yang sama.

Nasi lemak 




Sarapan pagi kami beli nasi lemak yang terdapat bihun, tempe, telur rebus goreng dan sambal geprek yang sangat pedas. Hidangan yang sedap.


Makan tengahari pula, kami dibawa ke restoran Domba Lawu di Bukit Lawu hampir 10 minit dari universiti. Katanya pelajar yang bawa kami ke sana restoran tersebut milik pusat pengajian Esykarima.


Di sana kami pesan nasi putih, samosa, sate domba, sup domba, gulai domba, air avokado dan pelbagai lagi. Alhamdulillah juadah yang sedap juga.




Hidangan yang lazat. Alhamdulillah.





Begitu juga ketika pulang. Kami keluar dari universiti jam 11.30 malam dan sampai di lapangan terbang hampir jam 3 pagi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...