Friday, June 14, 2013

Bercuti di Sabah (Episod 4) : Poring, Air terjun di Ranau dan Ladang Lembu (Desa Dairy Farm) di Kundasang, Sabah

بسم الله الرحمن الرحيم

Antara tempat yang menarik utk dilawati di Sabah juga adalah Kolam air panas di Ranau.

jambatan masuk ke kolam air panas
*adik yang tidur, kena didukung

Tapi oleh kerana di kolam air panas sesak dengan orang ramai, kami pergi ke air terjun yang berdekatan dengan situ.

takdelah dekat sangat
sebab kena masuk hutan dan jalannya yang berbukit dan berbatu.

* Dari kecik, kenangan saya, abah ajar kalau masuk hutan bawa anak2, minta mereka baca ayat Al-quran dan sentiasa ulang ayat kursi. Jangan cakap yg bukan2

Alhamdulillah, semuanya selamat.

adik yang kena dukung. Masih tidur.
lenanya adik tidur,
Penat main dengan ikan Kelah di Kampung Luanti sebelum tu.

Jungle tracking pakai selipar.
Adik dah bangun.
Tapi anak2 sangat seronok.
Abang Abbudey seronok mengumpul daun pisang
(Kat kedah xde daun pisang ke?)

Dia kata nak buat layang2 guna daun pisang tu(erk?!)

Mengingatkan kenangan masa kecil, saat suka mengumpul macam2
(termasuk daun2 kering dan hempapkan dalam buku tebal supaya jadi penyek dan cantik, SENI! )

Waktu nak keluar dah
bahagia dengan daun pisang yg dikumpul

anda mampu jungle traking dengan jubah dan tudung labuh (+ purdah)
haha...

Alhamdulillah sampai
selepas berjalan dalam 20 minit.



anak2 bertanya makna2 symbol2 tu

ada taman kupu2, tapi tutup

Punca kolam air panas yg terpanas. x boleh masuk di sini.
Sama seperti kolam air panas di Ulu Legong, Kedah (boleh baca di sini),
 cuma dia buat kolam kecil2 dan ada paip.
Kemudian pergi pula ke ladang lembu, Desa Dairy farm di Kundasang.
Pemandangan di sini Subhanallah.....sangat cantik dan nyaman

Pintu masuk ke desa Dairy Farm, Kundasang.
Comel je


MasyaALLAH.
Cantiknya pemandangan





Mereka excited.
Tempatnya ditutup dengan tingkap di sekeliling,
jadi xde bau busuk.




Ramainya orang beratur beli susu dan ais krim


seronoklah tu sebab dapat aiskrim

jalan untuk melihat anak kambing dan anak lembu


boleh beli susu dan rumput utk diberi makan kepada anak kambing dan lembu


beli di sini
Sama2 membahagi2kan rumput untuk diberik makan kepada anak kambing dan lembu

adik seronok bagi anak kambing minum susu

Abang Abbudey menjerit

adik beri makan kepada anak kambing
p/s: tangan adik  luka sikit sebab terhiris bila tertarik rumput itu. hati2

memberi makan kepada anak lembu

Lepas beri makan dan minum kepada anak kambing dan lembu, minta anak2 basuh tangan bersih di sinki yang berdekatan.
dua orang budak yang x mau balik lagi.
Nak bagi lembu dan kambing makan lagi katanya.

anak2 ini amat aktif sekali sepanjang percutian di Sabah ni.


1 comment:

  1. Assalamualaikum..
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke sabah,
    BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

    PAKEJ 3HARI 2MALAM
    RM305/Pax Minimum 10 pax

    01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
    1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
    1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
    1130 : Melawat Pekan Nabalu
    1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
    1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
    1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
    1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
    *Tour Tamat*

    02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
    0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
    1000 : Melawat Ikan Spa.
    1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
    1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
    1700 : Melawat Yayasan Sabah.
    1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
    1800 : Melawat Signal Hills.
    1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
    2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
    *Tour Tamat*

    03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
    0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
    0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
    1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
    1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
    1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
    1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
    1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
    *Tour Tamat*

    Pakej ini Termasuk :
    1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
    Van Pelancongan @ Taxi Limousine
    Pemandu
    Minyak
    Muatan Maksimum 10 Dewasa
    2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
    May Homestay Kundasang (1Night)
    Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
    3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
    Rumah Terbalik (up side down house)
    Ladang Lembu
    Hot Spring
    Ikan Spa
    4). Pulau Sapi & Manukan
    Tiket pulau Sapi
    Tiket pulau Manukan
    Insurance
    Bot
    Jaket Keselamatan
    Maks Snorkelling
    Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...