Wednesday, December 5, 2012

Berehat sebentar di Penang (Episod 2)

بسم الله الرحمن الرحيم

Sambung semula cerita percutian mengejut ke Penang yang ditulis di episod 1...

Perjalanan kami bermula pada pukul 11.30 tengahari. Awat lambat?

Sebenarnya oleh kerana percutian kan secara terkejut-kejut, jadi itu yang lambat, baru nak search hotel. Dan bila telefon hotel nak tempah bilik hotel yang biasa-biasa je (superior room), pihak hotel kata dah penuh., yang ada hanya bilik executive deluxe room yang berharga RM 310 !

Jadi saya pun ambil tindakan booking secara online...ada je pun bilik superior yang kosong...adoi laa..Ini juga teknik perniagaan yang hebat. hati-hati ye?

Kami singgah sebenar Solat Zohor di masjid baru di Pulau Penang yang sangat nyaman dengan pemandangan yang cantik. Tapi tengahri zohor2 ni, cuaca sangat panas, cepat migrain, kena jalan cepat2..Masuk masjid, sejuuuukkkk je.






Lepas solat terus ke Taman Rama-Rama.

Pergi Taman Rama-Rama tengahari terik?

Alah, Taman Rama-Rama tu kan tertutup, bawah bumbung, jadilah takdelah terik sangat. ok je.

Melihat peringkat2 kepompong
PERHATIAN!

Tiket masuk Taman Rama-Rama adalah seperti di bawah:

2 Adult + 2 children = RM46




buaian ni dulu takde pun



teruja melihat rama2

muka macam takut n geli je...

ada ulat gonggok gergasi, tapi saya tak tengok pun


lagi perkembangan kepompong




Budak2 memang suka menekan2 kan?

tak sampai pun nak tekan juga

Di bawah ini ialah rakaman kepompong yang bergerak2, bukan kerana ditolak angin, tapi ia bergerak2 nak bertukar menjadi rama-rama... MasyaALLAH.... macam apa ye?


Sebenarnya kali terakhir kami datang ke sini adalah 4 tahun yang lalu. Masa tu Adik Abdullah takde lagi. Punyalah lama kan? Walaupun Kuala Ketil dan Penang tu takdelah jauh sangat.

Gambar lawatan ke Taman Rama2 empat tahun yang lalu

Gambar lawatan ke Taman Rama2 empat tahun yang lalu

Gambar lawatan ke Taman Rama2 empat tahun yang lalu

Gambar lawatan ke Taman Rama2 empat tahun yang lalu




Dan selepas 4 tahun, Taman Rama-rama Pulau Pinang ni nampak banyak kemajuan dan perubahan.

Adalah berbezaan dan penambaikan sedikit sebanyak.

Selepas keluar dari Taman Rama-Rama, kami ingat nak ke taman tema (bukan taman tema air) ESCAPE yang baru dibuka bulan ini. Nampak sangat menarik dari luar. Tapi bayarannya...fuh! Lain kali jelah InsyaALLAH.

sumber: google image

sumber: google image
Maklumat lanjut tentang ESCAPE boleh dapati di sini:
www.escape.my
http://www.penang-traveltips.com/escape-theme-park.htm

OK.
Cukup setakat sini dulu.
InsyaALLAH, percutian kami ke 2 buah tempat di Penang akan bersambung lagi..InsyaALLAH.

Baca episod 1
Baca episod akhir

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...