Thursday, December 26, 2019

Bebola daging korban 1440H

بسم الله الرحمن الرحيم

Entri kali ini ditulis pada 17/8/2019


Ini adalah resepi yang sering dibuat ketika raya korban.

Jika mendapat daging,inilah resepi yang sering kami buat.

Menyediakan bahan-bahan

Kesemua bahan ini dikisar sedikit-sedikit dan dicampurkan kesemuanya dengan garam.

Daging yang sudah dikisar dibulat-bulatkan

Hasil selepas dibulatkan

Daging seterusnya boleh disimpan atau direbus atau dibakar.

Seringkali bila makan daging banyak, gigi akan sakit. Mungkin kerana gigi pun tak kuat dah atas faktor peningkatan usia.

Jadi resepi seperti ini dapat mengurangkan risiko sakit gigi kerana daging yang sudah dikisar menjadi lembut dan mudah dimakan.




Merebus bebola daging bersama potongan daging lain.

Enaknya pada rasa daun ketumbar dan bawang putih yang dikisar bersama daging.



Sedap juga jika dibakar dan dijadikan sate.


Alhamdulillah.

Insyaallah berkat korban dan diterima Allah.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...