Saturday, September 17, 2016

Abdul Rahman di pentas Pendakwah Cilik 2016. Sungai Petani. Kedah

بسم الله الرحمن الرحيم

-27 Ogos 2016
-Hari Sabtu


Ia bermula apabila terlihat Mak Ndak like post tentang pendakwah cilik dalam Facebook dan kemudian bertanya kepada Mak Ndak tentang program tersebut.


Bila bercerita kepada Abdul Rahman, Abdul Rahman begitu suka dan berminat untuk menyertai uji bakat ini kerana sepupunya Fawwaz juga ingin turut serta.

Lebih-lebih lagi apabila Abang Abbudey tidak dapat menyertai ujibakat Little Huffaz pada awal tahun ini kerana lebih had umur, dan Abdullah sahaja yang dapat menyertainya. Jadi Abdul Rahman sangat ingin menyertai uji bakat kali ini. 


Apabila berbincang dengan baba, baba tidak setuju untuk anak-anak masuk dalam rancangan realiti TV jika ia bercorak bukan-bukan untuk menjaga diri anak-anak, dan itulah adalah persetujuan kami bersama dari dahulu lagi. Namun baba bersetuju untuk pergi tengok-tengok dahulu.

Kebetulan pula pada keesokkan harinya, kami sekeluarga agak sibuk dengan pelbagai kerja dari pagi. temuduga pelajar baru di sekolah, Taekwondo grading Abdul Rahman sebelah petangnya dan kuliah maghrib baba di Sungai Petani juga. Jadi akan berualng alik dari Kuala Ketil ke Sungai Petani 3x sepanjang hari itu.

Abdul Rahman ketika sesi ujibakat

Tetapi , apabila dalam perjalanan ke sekolah pada keesokkannya, pihak penganjur Pendakwah Cilik menelefon baba dan meminta untuk hadir berulang kali, dan wassap berulang kali juga minta untuk hadir. Entah dari mana mereka dapat nombor telefon baba pun tak tahu.

Jadinya setelah selesai temuduga pelajar baru di sekolah, kami ke Amanjaya Mall Sungai Petani untuk menyertai ujibakat Pendakwah Cilik ini.


Ia adalah untuk menambah keyakinan diri anak-anak apabila berada di khalayak ramai. Lebih-lebih lagi apabila anak-anak sendiri yang berminat untuk menyertainya.

Keyakinan dan bakat bercakap dan beraksi di depan khalayak adalah perkara yang mahal dan perlu dilatih selalu agar tidak kekok dan takut.

Alhamdulillah Abdul Rahman dapat mengawal rasa gementarnya di atas pentas,
Alhamdulillah...

Fawwaz (sepupu Abdul Rahman) di atas pentas
Abdullah tidak ingin menyertai kerana masih belum sembuh dari demam campak lagi.

InsyaALLAH usaha seperti ini dapat membentuk  diri anak-anak agar lebih berkeyakinan di hadapan orang ramai, lebih berani dan lebih bertaqwa pada masa hadapan insyaAllah.

Amin...


InsyaALLAH sedutan video persembahan Abdul Rahman dalan ujibakat Pendakwah Cilik ini telah disetkan auto publish di dalam blog ini pada 27/9/2016 dan 1/10/2016 InsyaALLAH...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...