Monday, June 12, 2017

Kartun yang sentap

بسم الله الرحمن الرحيم

Saya pernah melihat kartun ini beberapa ketika yang lalu.

Ia adalah lukisan kartun yang 'sentap' dan membuatkan diri memuhasabahkan semula usaha tarbiha kita kepada anak-anak dan setkan betul-betul dalam fikiran bahawa kami perlu lakukan perubahan.

Anak-anak memang sering ikut abah mereka ke masjid untuk solat fardhu, namun untuk Solat Subuh di masjid agak sukar untuk mengejutkan dari tidur dan ke masjid untuk bersolat subuh (setahun yang lalu). 

Jarang-jarang mereka menunaikan Solat Subuh di Masjid

Ketika itu mereka sering Solat Subuh di rumah sahaja.

Setelah terlihat kartun ini dan merasa sentap, kami merancang bahawa MESTI mengejutkan anak-anak bersolat subuh di masjid.

Walaupun mereka sedang sedap tidur dan masih kecil, namun itu mesti dipaksa dan dikejutkan mereka untuk mereka bersolat Subuh di Masjid.

Alhamdulillah, sekarang hampir setiap hari mereka solat Subuh di Masjid.

Kejutkan mereka sebelum subuh dan segera ke Masjid untuk solat subuh berjemaah.

Alah bisa tegal biasa.

Mungkin pada awalnya agak sukar. Anak-anak pun merengek masih mengantuk. Namun lama kelamaan ia menjadi mudah, ALhamdulillah.

"Kenapa Baba selalu Solat Tahajjud dan baca quran lama sebelum subuh?" Pemerhatian Abbudey kepada ibadah baba yang menjadi tanda tanya dalam dirinya.

Doa setulus hati moga pemerhatian ini menjadi teladan dan ikutan kepada anak-anak. Amin.

Teringat begitu juga kenangan saya pada masa lampau yang sering melihat mak, abah, datuk, nenek di kampung, malahan ibu dan ayah mertua yang setiap hari mendirikan Solat Tahajjud.

MasyaALLAH. Mereka memang rajin mendirikan ibadah malam.


Saya tunjuk dan bacakan kepada anak-anak kartun ini.

"Sebab tulah kalau nak ajar anak-anak buat apa-apa, kena ajar masa kecik. Kalau masa kecik tak ajar baca Al-Quran, dah besar tak boleh baca. Kalau masa kecik tak ajar solat kat masjid, dah besar tak mau solat. Kalau tak ajar puasa, dah besar tak mau puasa.  Kalau masa kecik tak ajar akhlak mulia, cakap perkataan yang elok, dah besar tak boleh nak berakhlak mulia."

"Mama, Ahmad Zaid (1 tahun) dah pi masjid kan?" Soalan sekadar meyakinkan dirinya sendiri dari Abang Abbudey. Mungkin dengan harapan adiknya mudah pergi ke Masjid bila dewasa nanti.

Jadikanlah kami ikutan bagi orang yang bertaqwa.

Amin

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...