بسم الله الرحمن الرحيم
Sepanjang cuti hujung tahun 2017, Krim Karamel adalah salah satu resepi baru yang dibuat oleh Abdullah dan Abdul Rahman selain Japanese Cotton Cheese Cake dan Tat Telur yang selalu mereka buat.
![]() |
Siap dibakar |
![]() |
Alhamdulillah lembut elok |
Resepi Japanese Cotton Cheesecake boleh dilihat di sini: http://cinta-rasul.blogspot.my/2017/05/japanese-cotton-cheese-cupcake.html ![]() |
Mencuba Japanese Cotton Cheesecake |
![]() |
kertas resepi mereka salin |
![]() |
Tat telur Abdullah dan Abdul Rahman buat |
![]() |
tat telur |
Resepi tat telur boleh lihat di sini:
http://cinta-rasul.blogspot.my/2017/05/resepi-ke-2-anak-bujang-stuffed-egg-tart.html
Sebelum ini anak-anak biasa buat krim karamel yang segera dan lebih mudah seperti di sini:
Seperti biasa anak -anak akan minta saya googlekan resepi dan mereka akan salin sendiri resepi dalam kertas.
"Mama boleh tak tolong carikan resepi krim karamel? Abang nak buat."
Resepi ini ditulis setelah melihat beberapa resepi dalam internet dan diolah supaya menjadi mudah dilakukan oleh kanak-kanak.
Resepi ini kemudiannya kami ubah lagi mengikut selera kami agar tidak terlalu manis krim karamelnya.
Alhamdulillah bagi anak-anak resepi ini tidak sukar untuk dibuat.
Inilah resepinya
1- Cairkan 5 sudu gula. Api perlahan.
2- Letak dalam loyang yang nak kukus krim karamel nanti
3- Pukul 6 biji telur + 7 sudu gula sampai larut gula dalam bekas lain
4- Masukkan susu sejat 1 tin. Tambah 1 sudu besar tepung kastard. Tambah 1 sudu kecil esen vanilla. kacau.
5- Masukkan dalam bekas yg dah letak gula tadi.
6- kukus 1/2 jam.
7- biarkan sejuk.
8- masukkan dalam peti ais.
Resepi ditulis step by step sebegini agar mudah anak faham dan ikut step.

Bagi saya sebenarnya resepi yang orang post dalam laman maya tidak salah, cuma kita perlu olah mengikut selera kita selepas pertama kali membuatnya.
Ada orang suka lebih manis.
Ada orang suka kurang pedas.
Ada yang suka lebih masin.
Ada yang suka tawar-tawar sahaja.
Begitulah kepelbagaian citarasa manusia.
Semoga kita diberkati Allah.
No comments:
Post a Comment