Tuesday, May 29, 2018

Memberi manfaat kepada orang lain

بسم الله الرحمن الرحيم

**entri ini ditulis sebelum Bulan Ramadhan kemudian disetkan auto published.


Apabila di dapur juga, pelbagai idea yang sering timbul.

Di tempat kerja sekarang, ada seorang rakan yang sering membawa makanan dan hasil tumbuhan dari kebunnya.

MasyaALLAH.

Ramai-ramai rakan kerja dapat merasai keenakkan hasil kebun rakan tersebut.

Antara yang menjadi kesukaan ramai ialah jeruk cabai.

MasyaALLAH, sedapnya apabila dapat makan jeruk cabai tersebut dengan nasi pada waktu tengahari.

Alhamdulillah...

Puas..

Jeruk cabai yang dicampur dengan pelbagai sayuran.

Daun anggur.

Epal Hijau..

Kobis

dan macam-macam lagi

Lebihan jeruk tersebut dibawa pulang untuk ditopap lagi.


Terlintas di fikiran bahawa masing-masing manusia mempunyai kelebihan tersendiri dan mampu untuk memberi manfaat kepada orang lain dengan kelebihannya yang dianugerahkan oleh ALLAH Subhanahu Wa Taala.


Jika berkemahiran berkebun dan memasak, boleh berkongsi hasil tanaman dan makanan dengan orang lain.

Menggembirakan hati orang lain dapat menambahkan pahala kita.


Jika berkebolehan mengajar, boleh berkongsi ilmu dengan orang lain.

Jika mempunyai lebih rezeki, boleh dikongsikan dengan bersedekah orang lain.

Begitulah...

Alhamdulillah.

Allah beri semua peluang untuk memberi manfaat kepada makhluk lain.

Jeruk yang sedap.

Alhamdulillah


Bilas cabai bawang daun anggur dan juga balang/bekas kita nk guna dgn air mendidih..
Didihkan air 1/3 dan cuka 2/3..masukkan sedikit gula dan 3 atau 4 sudu besar garam..bila mendidih masukkan hirisan bwg,daun anggur..dan agak bawang lembut masukkan cabai..kacau dan perĺahankan api 4,5 min dan tutp api..sejukkan..org putih buat cara ni dah berkurun..insyaallah tk rosak..balang tu ditutup rapat dan di steamkan plak..kakton skip langkah ni sb kita boh dlm fridge..cara ni boleh diguna utk jeruk halia,betik,timun dan apa saja sayur atau buah insyaallah..lepas 3 hari baru di makan..kalau suka perisa kari boleh letak daun kari..org puteh tk guna kapur utk rangupkan jd depa guna daun anggur muda..sedap dimakan jg.


RESEPI JERUK YANG DIKONGSIKAN DALAM FB RAKAN TERSEBUT


Moga kita sentiasa dapat memberi manfaat kepada orang lain.

InsyaALLAH

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...