Saturday, February 21, 2015

Abdul Rahman memasak muhallabiyyah

بسم الله الرحمن الرحيم

Muhallabia adalah sejenis manisan seperti dadih susu yang biasa terdapat di Syria.

Tapi terdapat rasa air bunga mawar juga di dalam muhallabia ini.

Ramai yang tertawan dengan rasa muhllabia ini. Lebih-lebih lagi kalau dapat makan ketika pulang dari tempat kerja.

Nyaman.

Di Syria dulu, selalu juga membeli muhallabia ini.

Dan sebelum ini pernah juga membeli di kedai makan arab di sini. Rasanya hampir sama dengan rasa muhallabia di Syria.

Abdul Rahman sangat sukakan muhallabia ini.

Apabila jumpa muhallabia mix ini, saya meminta AbdulRahman belajar memasaknya

sekotak rm3
boleh dapat dalam 4 bekas kecil

Biasanya 1 bekas kecil muhallabia dijual dengan harga rm5.
Jadi, agak berbaloi kalau buat sendiri.


Simple saja untuk membuat muhallabia ini.

1st step:
Sukat susu.
Dalam resepi tulis 450ml, Tapi bagi saya rasa muhallabia ini agak manis, jadi saya lebihkan lagi susunya

2nd step:
Campur tepung muhallabia dengan susu dan masak atau api yang kecil sehingga likat dan agak mendidih.

Last sekali:
Tuang muhallabia dalam bekas, sejukkan. Letak dalam peti ais sehingga pejal seperti dadih.
Siap dimakan


Simple sangat kan?
ALhamdulillah. Syukur atas nikmat ALLAH

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...